Om ledelsessystem
Ledelsessystemer hjelper bedrifter og organisasjoner med å kontrollere og evaluere virksomheten sin. Ledelsessystemer lar også bedrifter og organisasjoner planlegge og forbedre arbeidet ved å dokumentere hvordan de jobber, systematisere arbeidet og sette langsiktige mål for hvordan arbeidsprosesser forbedres. En annen fordel med et styringssystem er at det bidrar til åpenhet og intern læring i bedriften. Det kan sammenlignes med en bedrifts retningslinjer, som forklarer hvordan arbeidsprosessene faktisk ser ut, men som også beskriver ønsker for hvordan arbeidsprosessene skal se ut i fremtiden.
Ved å lage et styringssystem minimerer bedriften risikoen for at noe ikke blir gjort eller helt blir glemt. Et styringssystem er også bedriftens egenkontroll og bevis på at de faktisk oppfyller eksisterende lovkrav. En fallgruve kan imidlertid være at et styringssystem blir alt for detaljert og dermed risikerer å miste den menneskelige forankringen. Det er viktig at de ansatte i en bedrift må kunne kjenne seg igjen i arbeidsprosessene og dermed kunne åpne for ideer til forbedringer.
Forskjellige type ledelsessystemer
I dag kan bedrifter og organisasjoner få hjelp til å designe et styringssystem som passer dem og deres behov, basert på mange av de internasjonale standardene som finnes. Målet er å gi et så nøyaktig bilde som mulig av hvordan selskapet drives, for å møte kravene som stilles til selskapet, både i dag og i fremtiden. Det handler derfor ikke bare om menneskene og ferdighetene som en bedrift besitter, men også alt rundt det, som lokaler, tilgjengelighet, utstyr mm. Jo bedre styringssystemet reflekterer virkeligheten, jo lettere vil det også være for ledelsen å ta beslutninger om endringer og forbedringer i ulike prosesser i virksomheten. Styringssystemer finnes for alt fra miljø- og energiledelse til datasikkerhet og innovasjonsledelse. Det mest brukte styringssystemet er ISO 9001 innen kvalitetsstyring, som brukes av over en million selskaper globalt.
Hvordan kan et ledelsessystem bidra?
Et styringssystem gjør det også enklere å fordele ulike oppgaver og øke forståelsen for de ulike arbeidsoppgavene som er i andre avdelinger i en bedrift eller organisasjon. Dersom en virksomhet har flere ulike styringssystemer bør disse samordnes slik at målene for disse ulike systemene ikke kommer i konflikt med hverandre og slik at dobbeltarbeid minimeres.